بسم الله
مهمترین وظیفه در مورد پدر و مادر، شناخت حقوق آنها و دقت در اداى آن حقوق است. امام سجاد(ع) در رساله حقوق مىفرمایند: “و اما حق ابیک فتعلم انه اصلک و انک فرعه و انک لولاه لم تکن فمهما رأیت فى نفسک مما یعجبک فاعلم ان ایاک اصل النعمة علیک فیه واحمداللَّه واشکره على قدر ذلک ولاقوه الا باللَّه” یعنی: حق پدرت بر تو آن است که بدانى او اصل تو و تو فرع اویى. اگر پدرت نبود تو نبودى؛ پس هرگاه در دلت خودپسندى راه یافت، بدان که پدرت ریشه نعمتهایى است که از آن برخوردارى. خداى را سپاس گزار و شکر به جاى آور، (بحارالانوار، ج ۱۰، ص ۷۴).
همچنین خداوند در قرآن کریم مىفرماید: وَ قَضى رَبُّکَ أَلاَّ تَعْبُدُوا إِلاَّ إِیَّاهُ وَ بِالْوالِدَیْنِ إِحْساناً، إِمَّا یَبْلُغَنَّ عِنْدَکَ اَلْکِبَرَ أَحَدُهُما أَوْ کِلاهُما فَلا تَقُلْ لَهُما أُفٍّ وَ لا تَنْهَرْهُما وَ قُلْ لَهُما قَوْلاً کَرِیماً؛ پروردگار تو فرمان داد که جز او نپرستید و به پدر و مادر نیکى کنید، هرگاه یکى از ایشان یا هر دو نزد تو به پیرى رسند به آنها افّ (سخن ناخوش) مگو و بر آنها بانگ و فریاد مزن و با ایشان گفتار نیکو بگو، (اسراء، آیه ۲۳). در این آیه بخشى از وظایف فرزندان مشخص گشته که عبارتند از:
۱- احسان و نیکى به آنها؛ (مصادیق احسان عرفاً و عقلاً مشخص است از قبیل: هدیه دادن به آنها، برآوردن حاجات آنها، انجام دستورات، رابطه گرم و صمیمى و…)؛
۲- ادب در گفتار؛ (پرهیز از سخنان ناخوشآیند و تند و خشن و همچنین پرهیز از بلند کردن صداى خود در مقابل آنها)؛
به علاوه در آیه “وَ اِخْفِضْ لَهُما جَناحَ اَلذُّلِّ مِنَ اَلرَّحْمَةِ وَ قُلْ رَبِّ اِرْحَمْهُما کَما رَبَّیانِی صَغِیراً ” (بنى اسرائیل، آیه ۲۴) که عبارتند از:
۱- تواضع و فروتنى در مقابل آنها؛ این مسأله به حدى مهم است که از آن به گستراندن بالِ ذلت در مقابل آنها تعبیر شده؛
۲- دعاهاى خیر به آنها…
در ضمن امور دیگرى هم براى احسان به پدر و مادر ذکر شده عبارت اند از:
۱- تواضع و خوشخویى و گشادهرویى در برابر آنان،
۲- تلاش براى تأمین حوایج و نیازهاى آنان پیش از استمداد آنها،
۳- اطاعت از فرمانهاى ایشان.
۴- به حرفهاى پدر و مادر خوب گوش دادن؛
۵- بوسیدن دست آنها؛
۶- در مناسبتها (روز پدر، مادر) هدیه دادن به آنها؛
۷- در جلو آنها پایش را دراز نکردن؛
۸- بلند حرف نزدن با آنها؛
۹- و کلاً احترام آنها را به هر نحوى که شایسته آنها است نگهداشتن.
آسمانی باشید..
چگونه می توان محبت های پدر و مادر راجبران کرد و آنها راشاد کرد؟ |
اولا”: باید توجه داشته باشید که ما هر چقدر هم به پدر و مادر خود محبت و احترام
کنیم ذره ای از محبتهای آنها را نمی توانیم جبران کنیم . ثانیا”: ما می توانیم با عمل نمودن به وظایف فرزندی با عشق و ارادت ورزیدن به آنها, تا حدودی دل آنها را شاد کنیم و آنها را از خود راضی سازیم . در زیر به تعدادی از آن وظایف اشاره می شود ۱) درمورد پدر,و مادر دعای خیر کنیم. ۲ )کارهایی انجام دهیم که مطابق رضایت پدر و مادر باشد و با ارزشهای دینی آنها مغایرت نداشته باشد. ۳) درکارهای خانه به آنها کمک نمائیم . ۴٫ حاجات و نیازهای آنها را تا اندازه ای که مقدورمان است , برآورده سازیم . ۵٫ در مناسبت های مختلف , به آنها هدیه دهیم (هر چند کوچک و ارزان باشد). ۶٫ از سخنان ناخوش آیند و تند و خشن و همچنین از بلند کردن صدای خود در مقابل آنها, اجتناب کنید. ۷٫ پاهای خود را در مقابل آنها دراز نکنید. ۸٫ موقعی که آنها به سن کهولت و پیری رسیدند, کلمه ای نگوئیم که موجب رنجش و آزردگی آنها شود. ۹٫ از نگاه تند و خشم آلود به آنها اجتناب کنید. ۱۰٫ در انجام کارها با آنها مشورت نمائیم . ۱۱٫ از روی مهر و محبت , بال تواضع و فروتنی را برای ایشان فرود آوریم . در همین زمینه , توجه شما را به روایتی از امام جعفر صادق (ع ) جلب می نمائیم که در زمینه خوش رفتاری با والدین فرمودند: »هر که به پدر و مادر خود نگاه تند و خشم آلود کند, اگر چه به وی ستم کرده باشند, خداوند نمازش را نمی پذیرد«. این مطالبی که بعنوان وظیفه ی فرزندی در قبال والدین ذکر شد مربوط به جنبه ی شخصی و برخوردهای فردی بود که مراعات آنها لازم می باشد. اما یکسری مسائل است که جنبه ی اجتماعی دارد و مربوط به روابط اجتماعی ما می شود که در این جنبه هم اگر والدین احساس کنند که فرزندانشان در اجتماع و روابط اجتماعی شان مثل تحصیل , تدریس , کار, ازدواج و… موفق هستند بسیار خوشحال و مسرور می شوند چرا که احساس می کنند ثمره ی زندگی آنها (یعنی فرزندان آنها) به بار نشسته است و اگر خدای ناکرده احساس کنند که آنها افرادی ناموفق و شکست خورده هستند بسیار ناراحت و غمگین می شوند. بنابراین , یکی دیگر از بهترین راههای جلب رضایت والدین , علاوه بر نیکی و احسان به آنها, جلب رضایت آنها نسبت به رفتارهای اجتماعی مان است که باید با تلاش و کوشش زیاد و با کسب موفقیت در عرصه ی فعالیت اجتماعی , موجبات خوشحالی آنها را فراهم سازیم . |
منبع : http://mehrmihan.ir/essay-about-how-to-appreciate-your-parents/
مطالب جالب دیگر
- ۹۶/۰۱/۱۶